Hayır. Yatırım Teşvik Belgesindeki yerli ve ithal listedeki bütün makinaları almak zorunda değilsiniz, ancak gerçekleşen ya da gerçekleşecek toplam yatırım tutarınızın Bakanlığın uygun gördüğü asgari tutarın üzerinde olması gerekmektedir. Dilerseniz almak istemediğiniz makineleri Yatırım Teşvik Belgesinde beyan edilen listeden çıkarmak için Bakanlığa (mevzuatta belirtilen belgelerle birlikte bir dilekçe ya da resmi yazıyla) revize başvurusunda bulunabilirsiniz.
Aynı makine-teçhizat için iki farklı kamu kurumu desteğinden yararlanamazsınız, ancak farklı makine ve yatırım konuları için ayrı ayrı farklı kamu kurumu desteklerinden yararlanmanızda bir kısıt bulunmamaktadır.
Söz konusu makine, Yatırım Teşvik Belgesi için beyan edilen makine-teçhizat listesinde yer alıyorsa ve satın alma işlemi teşvik kapsamında gerçekleşmişse, bu makine için Ahiler Kalkınma Ajansı'ndan ya da başka bir devlet kurumundan destek alamazsınız. Eğer söz konusu makinenin satın alma işlemi gerçekleştirilmemişse, Yatırım Teşvik Belgenizin revize işleminin gerçekleştirilmesi için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğüne mevzuatta belirtilen belge ve evraklarla müracaat edebilir ve söz konusu makinenin beyan edilen makine-teçhizat listesinden çıkarılmasını talep edebilirsiniz. Talebinizin kabul edilmesi durumunda bu makineyi makine-teçhizat listenizden çıkarabilir ve destek almak için diğer kamu kurumlarına sunacağınız projelerde bu makineye yer verebilirsiniz.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğüne mevzuatta belirtilen belgelerle birlikte dilekçe veya resmi yazı ile Yatırım Teşvik Belgenizin tamamlama vizesi (kapatma) işleminin yapılmasını talep etmeniz gerekmektedir.
Ülkemiz sınırları içerisinde yatırım yapacak yabancı yatırımcılar, yerli yatırımcılar ile (aksi belirtilmedikçe) aynı devlet teşviklerinden yararlanabilmektedir.
Girişimcilik kurslarına başvurular KOSGEB'in web sitesi aracılığıyla E-devlet üzerinden yapılmaktadır.
Hayır. Canlı hayvan alımları Ajansımızın destek kapsamı dışındadır. Bu konuda sadece İl/İlçe Tarım müdürlüklerinin dönemsel olarak büyükbaş canlı hayvan alımında destekleri bulunmaktadır.
Merkez ilçe dışında kalan ve 20.000 nüfusun altındaki kırsal yerleşim yerlerinde oda sayısı 25’i geçmeyen butik otel yatırımları Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından dönemsel destek programlarıyla desteklenmektedir. Bunun haricinde söz konusu butik otel yatırımının sabit yatırım tutarı 500.000 TL üzerinde ise, yatırımcı Yatırım Teşvik Belgesi için başvuru yapabilir.
Ajansımızın Mali ve Teknik Destek programları bulunmaktadır. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Ajans tarafından başarılı bulunan ve sözleşme imzalanan projeler Ajans uzmanlarınca izleme ve değerlendirme sürecine tabi tutulmaktadır. Proje sahipleri yükümlülüklerini yerine getirdiği takdirde kendilerine ara ödeme yapılır. Ajans tarafından uygun görüldüğü takdirde yararlanıcılara kısmi ön ödeme de yapılabilmektedir. Ajans destekleri geri ödemesiz hibe şeklindedir.
Elektronik Teşvik Uygulama Sistemi (E-TUYS) üzerinden e-imza ile online olarak başvuru yapılabilir. E-TUYS Hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.
Türkiye'de bölgesel gelişmişlik düzeylerine göre 6 tane teşvik bölgesi bulunmaktadır (1. Bölge: en gelişmiş, en az teşvik alan, 6. Bölge: en az gelişmiş, en çok teşvik alan). Bu bölgelerin ayrıntıları ve yatırım teşvik sistemi hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için tıklayınız.
Öncelikli yatırım konuları için tıklayınız.